13. december 2011

Lussekatter - dag..


Ligeså vigtig Lucia, den 13. , er for de fleste, er Lussekatter for mig. Min mormor var Svensk og vi har (næsten) altid bagt Lussekatter i mit barndomshjem den 13. om morgenen.. Her er mine..Lussekatter is an old Swedish pastry tradition baked on December 13. Here are mine.Ingredienser:
  5 dl mælk
  200 g smør
  100 g økologisk gær - for det smager bare meget bedre!
  2½ - 5 g safran (+ evt 1 sukkerknald)   Det er en dødssynd at bruge gurkemeje!
  1 æg
  3 dl sukker - måske lidt mindre da dejen eller bliver meget sød
  2 tsk kardemomme
  1½ liter hvedemel
 
Pensling:
  1 æg
        en lille bitte smule vand til at fortynde ægget med
 
Pynt:
  rosiner


Smuldr gæren i en skål. Smelt smørret. Bland mælk i smørret og varm blandingen til den er lunken (37°C). Hæld lidt af smørmælken i skålen og opløs gæren i heri. Knus safranen i morter, eventuelt sammen med en sukkerknald. Tilsæt safran i resten af smørmælken. Tilsæt resten af smørmælken i gærblandingen sammen med sukker, sammepisket æg og kardemomme. Begynd så at blande i det meste af melet i til en jævn dej. Føl dig lidt frem..
Lad dejen hæve tildækket i ca. 40 minutter.

Læg dejen på bordet sammen med resten af melet og ælt dejen smidig. Form "Lussekatter" i ulige faconer og sæt dem på bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve godt (se tips).

Stik rosiner i bollerne til pynt og pensl til sidst bollerne med sammenpisket æg tilsat en lille smule vand. Bag "Lussekattene" på midterste rille i ovnen ved 200 grader C i 10-15 minutter.

Tips:

Et trick er at efterhæve gærdej over vandbad. Kogt en gryde med vand og sæt bagepladen med bollerne over gryden. Dampen gør at bollerne hæver flot allerede efter ca. 15 minutter. Alternativt kan man tænde ovnen i lidt god tid og lade dem hæve her..


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...